כאשר בשתייה שתוגש בחתונה עסקינן, מדובר בדרך כלל בקוקטיילים, שייקים והקפצות של הבר האקטיבי. אך דווקא היין הישן והטוב יוכל להוסיף לאירוע שלכם נופך רומנטי, קלאסי ואלגנטי. בשנים האחרונות תרבות היין בארץ תופסת תאוצה, ויין שיתאים עצמו לכל שעה, עונה ומנה ויוגש בכוס המתאימה, יוכיח לאורחים שאתם בעניינים. יין ישמח לבב
אין חתונה בלעדיו
במסורת היהודית, יין וחתונה הם שילוב מנצח. טקס הקידושין ומצוות השמחה דורשים את נוכחותו של פרי הגפן. אמנם בחתונות סוגי אלכוהול שאינם יין מבוקשים יותר, אך דווקא יין הוא המשקה שיכול להעניק לערב המיוחד שלכם נופך רומנטי ואלגנטי.
כאשר ניגשים לבחור יינות לאירוע, נתקלים בשתי מגבלות עיקריות: הכשרות, והמחיר. כפי שלרוב הזוגות חשובה שמירת הכשרות על האוכל בחתונה, יש לשמור גם על כשרות היין. שימו לב שלא כל יין המיוצר בישראל הוא כשר, ויחד עם זאת יש היום מבחר של יינות כשרים המיובאים מחו"ל, בדרך כלל על ידי היקבים הגדולים. מגבלה זו אינה בהכרח פוגעת באיכות היין, אך היא מראש מצמצמת את המבחר.
עניין נוסף הוא כאמור מחירו של היין. היום יש מגוון גדול מאוד של יינות, כאשר המחיר עולה בדרך כלל בקו ישר עם האיכות. אם המטרה היא שאנשים ייהנו מהיין, צריך למצוא מה שנהוג לכנות יין value - יין שהוא תמורה טובה לכסף. לפעמים מחפשים את היין הכי זול, אך תמורת כמה שקלים נוספים ניתן לקבל יין טוב יותר, ביחס למחיר שמשלמים עבורו.
מטריף את החושים
תהליך הערכת היין מערב את השימוש בחוש הראייה, הריח והטעם, בסדר הזה. ניתן להתרשם מיין באמצעות מראהו: על פי הצבע, הצלילות וכו'. בחוש הריח נחפש ריחות המאפיינים את הפרי, האדמה, תהליך הייצור (למשל שימוש בחביות עץ) ועוד. החוש האחרון המשתתף בחוויה הוא חוש הטעם. כאשר טועמים יין, מחפשים בו מאפיינים כמו חמיצות, רמת המתיקות/יובש, האם הטעם ארוך או שהוא נגמר מהר בפה, האם היין התיישן בחביות עץ, ואם כן באיזה סוג, ולעתים חשים גם את רמת העפיצות של היין. עפיצות היא פוטנציאל היין להתיישנות, כמו תחושה של פרי בוסר על השיניים. לעתים תחושה כזו תעיד שהיין עדיין לא מוכן לשתייה, ופעמים אחרות תעיד על יין שאינו מאוזן.
כשבוחרים יין לחתונה, הוא צריך להיות מוכן לשתייה. זאת משום שבחתונה אין זמן לבדוק את מוכנותו או טעמו - פשוט פותחים את הבקבוק ומגישים. מסיבה זו, לא כל יין איכותי יתאים לחתונה.
כללי הגשה
יין מגישים בכוס המיועדת ליין בלבד, משום שטעם היין משתנה בהתאם למבנה הכוס. לכן, על פי הכללים, לכול סוג יין הכוס המיוחדת לו:
יין לבן - כוס גדולה המתעגלת ונסגרת בשפה.
יין קינוח - כוס צרה וארוכה, קצרה מעט מכוס שמפניה.
יין אדום - כוס גבוהה ורחבה.
נכון שאין צורך להיסחף בחתונה ולהתאים את הכוס לסוג היין, אבל המינימום הוא שיהיו כוסות יין על השולחן ובבר. הגשת יין בכוס רגילה מפחיתה מאוד מהאלגנטיות שביין, שלא לדבר על השינוי בטעמו.
לא רק בכוסות מיוחדת מתהדרים סוגי היין השונים, אלא אף בטמפרטורת ההגשה. בהגשתו, על היין הלבן להיות קר-צונן (כ-10 מעלות). יין אדום אמנם נהוג להגיש בטמפרטורת חדר, אך המושג טמפרטורת החדר מתכוון לזו שבאירופה (כ-18 מעלות), ולא לטמפרטורה של הקיץ הישראלי. לכן, אם החתונה נערכת בחוץ, יש לצנן מעט את היין האדום לפני ההגשה.
משלים את חווית האכילה
בעבר היה מקובל להתאים את סוג היין לסוג המנה. יין לבן הוגש לצד דגים ובשרים קרים, פסטות עם רטבים קלים ועוף מבושל או מטוגן, ואילו יין אדום הותאם לבשר אדום ובשר שמן.
· היום המגמה השתנתה. ישנם יינות לבנים המתאימים לבשר, ואדומים המתאימים לדגים ולפסטות, וכל אחד שותה ואוכל על פי טעמו האישי. מה שחשוב הוא שהיין לא יאפיל על האוכל - ולהיפך, כלומר צריך להיות איזון בטעמים: שלא יהיה יין חזק מדי לצד מאכל עדין בטעמו.
· כאשר מנסים להתאים את היין לאירוע, חשוב באיזו עונה בשנה ובאיזה חלק של היום מתקיימת החתונה. יינות שמתאימים לארוחה ביום שישי בצהריים באביב בגן, אינם היינות המתאימים לחתונות ערב בחורף באולם סגור - הן בשל האוכל המוגש, אך גם בגלל האווירה ומזג האוויר.
· באופן כללי, במהלך קבלת הפנים בחתונה, מומלץ להגיש דווקא יין לבן, או רוזה, במיוחד בקיץ. אנשים מגיעים לחתונה בדרך כלל לאחר יום עבודה מתיש, וברצוננו להרגיעם ולהכניס אותם לאווירת האירוע. ממש כפי שהם יעדיפו משקאות אפריטיפים באלכוהול, למשל ג'ין&טוניק ולא ייגרמייסטר, כך גם ביין. יינות לבנים קלים, או אדומים מאוד קלים (בדרך כלל לא קברנה ומרלו) וצוננים.
· בארץ, היין הלבן לא נחשב מספיק, למרות שישנם יינות לבנים מאוד איכותיים. בלילות הקיץ החמים, ובעיקר בחתונות יום שישי בצהריים, יין לבן יכול להיות אידיאלי ולהוות תוספת מהנה לאוכל שאינו כבד מדי. רק תזכרו להגיש צונן!
· בקבלת הפנים ניתן אפילו להגיש יינות שהם חצי יבשים, כמו יינות גוורצטרומינר או יינות מוסקטו. מוסקטו הוא יין חצי יבש-מתוק, מעט תוסס ונמוך באלכוהול, שקשה מאוד שלא לאהוב אותו. וכאשר הוא מוגש קר, הוא פשוט מקסים.
· כאשר עוברים לשולחן האוכל, בהתאם לתפריט, ניתן למזוג יינות סובניון בלנק או שרדונה, שיכול אף להתאים למנות בשריות שאינן דומיננטיות מדי. כשסוגים שונים של יין (אדומים ולבנים) מלווים כל מנה, יש להתחיל עם יינות פשוטים יותר, וככל שמתקדמים במנות – איכות היין צריכה לעלות, כאשר את היין המשובח ביותר מגישים עם המנה העיקרית, ואת היין המתוק עם הקינוח (יין קינוח הינו יין אדום או לבן שהוספה לו מתיקות מלאכותית מלבד זו הטבעית הנמצאת בענבים, כדוגמת מרסלה).
· ועוד כמה כללים: אוכל סיני ניתן ללוות ביין לבן יבש וחצי יבש; למאכל המוגש בליווי רוטב המכיל יין, רצוי לצרף את היין ששימש להכנת הרוטב; יין אינו מתאים לסלטים המתובלים בחומץ (שינטרל את חמיצות היין), למאכלים חריפים או מלוחים מאוד, לדג מלוח או לדגים המתובלים בחרדל, חומץ, לימון או מיונז, לפרי הדר, שוקולדים ודבש.
· בחורף היין הלבן מתאים פחות, שכן אנשים מעוניינים במאכלים ובמשקאות שיעניקו להם תחושת חמימות, ולא יצננו אותם. לכן, בקבלת הפנים ניתן להגיש יינות אדומים קלים יותר, למשל יינות זניים (יין זני קרוי על שם זן הענבים הדומיננטי ממנו הוא מופק), כמו סירה, גרנש, טמפרניליו וכו'. לאחר מכן, עם הגשת הארוחה, ניתן לעבור ליינות זניים כבדים יותר, כמו קברנה ומרלו או יינות בלנד.
· לסיכום: לאפריטיף - מומלץ להגיש יין לבן חצי יבש/יבש, או רוזה, צונן. לסלטים ודגים - יין לבן קיצי כמו סוביניון. למנות פסטות מגוונות - יין שרדונה רקנאטי. למנות בשר- יין אדום 'כבד' כמו מרלו. ולמנות עוף - יין אדום קל.
על השולחן או בבר
כאשר לא מוגש בקבוק יין לשולחן, האורחים מתעצלים לקום לבר במהלך הארוחה ולבקש כוס יין ולרוב מסתפקים בשתיה הקיימת על השולחן. אם הם כבר קמים לבר, אז בדרך כלל זה לא יהיה בשביל כוסית יין.
לכן, זה תלוי בכם. אם תרצו שהיין יהיה נגיש לכולם - אל תהססו, והניחו על כל שולחן בקבוק (קחו בחשבון בקבוק יין אחד לארבעה-חמישה סועדים). בארץ המודעות ליין נמצאת בעלייה מתמדת, ועם הזמן יותר ויותר אנשים יצפו למצוא בקבוק יין על השולחן.
בבר אפשר לשים כמה בקבוקים של יינות משובחים יותר. ממש כמו האלכוהול, היתרון הוא שבבר יש שליטה כמותית על היין האיכותי הנמזג. לרוב לאחר הארוחה, אנשים כבר לא שותים יין. אם הם ממשיכים לשתות, יהיו אלה הקוקטיילים והמשקאות הכבדים יותר.
תכבדו את החברים
כאשר עושים חופה כדת משה בישראל, צריך כמובן שגם היין יהיה כזה. רמת הכשרות תלויה בדרך כלל ברב החתונה - יש המקפידים יותר ויש פחות, אך בכל מקרה, על היין להיות כשר. אין התייחסות הלכתית לשאלה האם היין בחופה צריך להיות אדום או לבן, יבש או מתוק, וגם זה תלוי בדרך כלל ברב. תמיד קיים חשש שיין אדום עלול להכתים את השמלה הלבנה, ועל כן אפשר לשאול את הרב לגבי שימוש ביין לבן.
וכמובן אל תשכחו לתת לחבריכם הרווקים לשתות מהכוס לאחר הטקס - למזל, כמובן.
איך לא להשתכר בקיץ
טיפים באדיבות יינות סגל
1. ארוחה לפני השתייה או במהלכה מאפשרת ספיגה איטית ובריאה יותר של האלכוהול.
2. מומלץ לשתות לאט, ליהנות מהמשקה, ולהימנע משתייה של "שלוקים" כגון שתיית מבחנה מלאה באלכוהול בשלוק אחד.
3. מומלץ לא לערבב סוגי משקאות. אם מתחילים עם משקה מסוים, מומלץ להמשיך איתו כל הערב.
4. ישנה חשיבות למשקל הגוף של השותה. אדם רזה שישתה כמות אלכוהול שווה לזו ששתה אדם מלא יותר, יושפע יותר מהיין עקב ריכוז אלכוהול גבוה יותר בדמו.
5. ישנה חשיבות למין השותה. רמת האלכוהול הבסיסית הקיימת בגוף האדם קבועה אצל גברים ומשתנה אצל נשים בהתאם למחזור החודשי. לכן ייתכן מצב בו גבר ואישה בעלי משקל זהה ישתו כמות אלכוהול זהה, והשפעתו עליהם תהיה שונה.
6. ככל שהמשקה איכותי יותר (מיושן יותר, מזוקק היטב) הוא גורם לפחות תופעות לוואי (כמו כאבי ראש) לאחר השתייה.
כתבות נוספות שיעניינו אותך
11.4.2022
מערכת זאפ מתחתנים
יעדים לירח דבש - חופשות מומלצות במיוחד למאוהבים
ירח הדבש מסמל את התקופה היפה ביותר בזוגיות – במהלכו תתרכזו בעיקר בזמן איכות זוגי, על רקע נופים עוצרי נשימה. מתלבטים לאן לנסוע? לפניכם 10 יעדים מומלצים לירח דבש!05.1.2023
רני זהר
איפור לכלה – הטרנדים המובילים לחורף 2023
מיואשת מלגלול את הפינטרסט? בואי לגלות את הטרנדים המובילים של איפור לכלה בחורף 2023: איזה לוק הכי יתאים לך?26.7.2021
מערכת מתחתנים
רוצים חתונה אחרת? כך תשווקו את זה נכון
"אם תקשיבו, תכילו, תהיו כנים ויצירתיים, כנראה תופתעו לטובה. הרי הקרובים לכם – אוהבים אתכם בדיוק כפי שאתם אוהבים אותם". כך תתחתנו נכון31.12.2019
מערכת מתחתנים
ואחת לשנה הבאה: מצעד חתונות העשור של המפורסמים
חתונות של סלבז תמיד מרגשות, אבל כשהגיע הזמן לסכם עשור שלהן - על אחת כמה וכמה; אז מי שיחקו לנו עם הלב עד הסוף הטוב, מי הכתיבו טרנדים ואת החתונות של מי בחיים לא נשכח? מצעד סיכום עשור חגיגי28.12.2022
רני זהר
ירח דבש בחורף – אקזוטי או מושלג?
ירח דבש בחורף – מצאנו לכם 4 יעדים מדהימים לירח דבש בחורף, החל מהאקזוטי ביותר ועד המושלג30.10.2019
מערכת מתחתנים
חינניות: המפורסמות שחגגו חינה - בגדול
שנת 2019 היתה השנה שבה מפורסמות ארצנו אימצו רשמית את טרנד החינה והפיקו אירועים מהממים שבטוח יעשו לכם חשק. אז מי דפקה הופעה הורסת, מי הביאה את בל אגם להרים לה ומי שילבה את חגיגות החינה עם טקס הפרשת חלה מפואר? כל התשובות - וההשראות - בפנים06.7.2022
מערכת מתחתנים
הסטודיו של יסמין ורסנו מגשים חלומות
בסטודיו של יסמין ורסנו הממוקם בראשון לציון, תופרים מאז 2015 שמלות ייחודיות לכלות מכל הארץ ומהעולם. בכל עונה, נוצרת בסטודיו קולקציה חדשה על בסיס השראות חדשות, לצד תפירה בעיצוב אישי לטעמים משתנים.14.8.2022
רני זהר